Sunday 28 January 2018

Sista dagen till sjöss


I morgon klockan nio ska vi vara framme och förberedelserna för ankomsten har börjat. Eftersom båten inte kan lägga till vid land måste både passagerare och de 92 containrarna föras i land med småbåtar. De kan inte ta så många i taget så man får en numrerad biljett och blir uppropad när det är dags. Biljetterna lämnades ut kl 9.30 och eftersom jag nu lärt mig att här måste man vara ute i god tid var jag förstås tidigt på plats. Trots detta fick jag nummer 45 på kortet så jag får nog ändå vänta ett bra tag i morgon bitti innan min tur kommer. 

Idag har jag bestämt mig för att inte göra mycket mer än att sitta på däck och vila och läsa med ett eller annat dopp i den lilla poolen med vatten från Atlanten. Det är lite varmare nu, 25 grader både i luften och vattnet. Jag hoppar över både bingo och pub-quizen. Ett holländsk par som sitter vid samma bord som jag vid middagen har gjort den här resan förut och vet precis hur allt ska gå till. De sa att de hade förberett sig för quizen i flera månader. Det tyckte vi andra vid bordet var så töntigt så enbart av den anledningen vill vi inte vara med.

Plötsligt avbröts lugnet på däck av att en man skrek att han såg delfiner. Alla vaknade upp och rusade till relingen, men där fanns ingenting att se (mer än det underbart blå havet förstås).  Så åter till solstolarna igen.

Besättningen sätter upp färgade lampor och flaggor runt däcket för ikväll ska vi ha avskedsparty med stor barbecue på däck.  Lagom till solnedgången vid halv 8.  Det blir slutet på denna underbara sjöresa som kaptenen beskrev som "a return to a time that didn't exist".

Det blir väckning lite tidigare i morgon. Man lär se ön från ungefär klockan 6. Vi kommer söderifrån och måste sedan gå runt halva ön eftersom Jamestown ligger på norra sidan. En intressant notering här är att eftersom vi är på södra halvklotet står ju solen i norr kl 12 på dagen.

I land väntar tull- och passkontroll. Man får betala 17 pund i "inträde". Har man inte en försäkring som täcker sjukvård och hemtransport om man blir sjuk får man inte gå iland alls. De är dessutom noga med att man inte får ta med djur, växter eller frukt och särskilt inte honung, bin eller något som har med bin att göra.

Min hyttvärdinna undrade om jag tänkte ta med mig min tax free-ranson. Och det ska jag ju inte, så då tar jag med mig några flaskor åt en medpassagerare från ön istället. En "Saint" som de kallas. Och då blir jag ju också lite av en "saint" eller hur.

6 comments:

 1. Roligt, spännande och så annorlunda! Viv.

  ReplyDelete
 2. Don't forget to say hello to Jonathan.

  ReplyDelete
 3. Spännande!! Ser fram emot att se bilder på sköldpaddan snart :)

  ReplyDelete
 4. Härligt att följa dig!

  ReplyDelete